Știri

Şapte giurgiuveni, în pelerinaj pe Muntele Athos!

La fel ca în fiecare an, înainte de ”Săptămâna Mare”, deputatul de Giurgiu, Florian Nicolae, împreună cu părintele Liviu Neacşu, doctorul Ladislau Pick, directorul Băncii Pireus Giurgiu, Marius Stanciu, şi oamenii de afaceri Adrian Bucur, Gabriel Moldoveanu şi Nicu Ghiţă, au plecat astăzi, 8 aprilie 2014, la Muntele Athos pentru a-şi găsi liniştea sufletească dar şi pentru a face donaţii.

Înainte de a pleca, aşa cum este firesc, cei şapte giurgiuveni au primit Binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului.

Sfântul Munte, un loc ocrotit şi vizitat de Maica Domnului, este o peninsulă cu lungimea de 60 km, o lăţime ce variază între 8-12 km, aria totală fiind de 360 km pătraţi, populată cu mănăstiri ortodoxe.

Mai exact, 20 de mănăstiri, 12 schituri și o mulțime de chilii călugărești ortodoxe, în care trăiesc mai mult de 1500 de monahi ortodocși, datele recensământului grec din 2011 indicând o populație de 1830 călugări. În acest loc sacru este interzis cu desăvârşire accesul femeilor.

Giurgiuvenii au ajuns în oraşul Stavros, de pe malul Mării Egee, şi se vor caza în această noapte la Pensiunea „Agnanti”, a lui Vasilis Krezas (în imaginea de mai jos), o gazdă ospitalieră, arhicunoscut de toţi românii care călătoresc la Muntele Athos.”

Sursa: http://www.giurgiuveanul.ro/
 

Prietenii lui Mihnea

În viaţă treci pe lângă multe lucruri fără să le bagi în seamă, lucruri pe care nu le conştientizezi decât cu greu atunci când acestea se întâmplă în imediata ta apropiere. Pentru mine, autismul n-a existat până când n-am văzut filmul Mercury Rising, avându-i în rolurile principale pe Bruce Willis (Art Jeffries) şi pe Miko Hughes (Simon Lynch). Dacă eram obişnuit cu „durul” Bruce Willis, rolul copilului autist, Simon, interpretat de Miko Hughes, m-a marcat şi m-a emoţionat, dar în acelaşi timp m-a îngrozit.

1-mihnea-dan-7_trim  2-IMG_0532

Şi atunci m-am gândit: când crezi că totul se dărâmă în jurul tău, când îţi pierzi slujba, când nu ai bani, când vezi că eşti trădat, batjocorit, furat şi câte multe altele asemenea, trebuie să-i mulţumeşti lui Dumnezeu pentru că ţi-a dat sănătate ca să poţi lupta cu greutăţile, iar atunci când alţii luptă pentru sănătatea lor sau a apropiaţilor lor, să nu stai deoparte chiar dacă tu ai impresia că nu-i poţi ajuta. 3-IMG_0544Poţi ajuta chiar dacă este vorba despre cei 2% din impozit pe care-i redirecţionezi spre cei în nevoie, dacă poţi dona 10 lei, 100 de lei sau 100 de milioane de lei, sau dacă participi la un prânz caritabil, pentru că, sub orice formă, mai întâi de toate, îi arăţi celui în suferinţă că eşti alături de el. Iar aceşti oameni, atât de încercaţi de soartă, au nevoie să nu se simtă singuri.

Ce se spune despre autism? „1 din 54 de băieți şi una din 88 de fetiţe sunt afectați de tulburare din spectrul autist (TSA), așa cum arata Centers for Disease Control and Prevention… Identificarea la o vârsta fragedă, chiar de la un an, a acestei tulburări neurobiologice care se manifestă prin lipsa comunicării, a interacţiunii sociale scăzute şi apariția comportamentelor în exces (autostimulare, automutilare, agresiune, hiperkinetism) poate duce la includerea copilului într-un program de terapie ABA personalizată, cu șanse mari de recuperare şi integrare in societate. 5-IMG_0557Diagnosticarea după vârsta de 4 ani, reduce dramatic șansa copilului la recuperare şi astfel la viață independentă”citesc pe site-ul helpautism.ro

De ce v-am spus toate aceste gânduri ale mele? Pentru că doi buni prieteni se confruntă cu o situaţie disperată. Mihnea, nepotul lui Valentin Ţigău, a fost diagnosticat cu autism.

Zilele trecute, Simona Lazăr şi Valentin Ţigău m-au invitat la un prânz caritabil, invitaţie pe care am acceptat-o imediat. Mulţi oameni şi-au dat mâna ca acest eveniment să aibă loc: maeştrii bucătari Silvian Scornea şi Horia Vîrlan, somelierul Sergiu Nedelea – ambasadorul vinului european; sponsorii: Hotelul Johann Strauss, Crama Oprişor, Editura Ametist ʼ92, Editura Paideia, Jean Francois Carpentier si Nadjiet Paduret, Sovimpex Serv Com SRL producator al magiunului de Topoloveni;6-IMG_0571 artiştii plastici Ion Aurel Gârjoabă,  Radu Adrian, Vintilă Mihăescu, Viorela Mihăescu, Eugenia Enescu, Oana Călugărescu (T-sh Art) şi scriitoarea Maria Cristea Șoimu; preotul Liviu Mihai Neacşu de la biserica Spitalului Judeţean Giurgiu.

După acest prânz caritabil m-am simţit uşor jenat.7-IMG_0591Petrecusem trei ore plăcute împreună cu prieteni cunoscuţi sau, poate, cu viitori prieteni, ascultasem cu atenţie ceea ce spuseseră cei implicaţi în ajutorarea copiilor care suferă de autism, mă bucurasem de vinurile şi mâncarea servită la masă, iar donaţia făcută – 100 lei – era un preţ corect pentru serviciile de care beneficiasem. 8-IMG_0595Şi atunci, ce-i oferisem lui Mihnea? M-a liniştit un prieten căruia îi mărturisisem frământările mele: „Este un concept răspândit pe scară largă în Occident. La noi a apărut de curând. Pe Mihnea nu l-ar fi ajutat nici cărţile, nici tablourile, nici tricourile, nici vinul, nici mâncarea. Îl ajută însă banii obţinuţi din donaţii sau din vânzarea la licitaţie a bunurilor donate de alţi oameni cu suflet, bani cu care părinţii lui pot plăti măcar o parte dintre lecţiile zilnice de terapie. Este un concept conform căruia toţi cei care participă la aceste acţiuni sunt câştigaţi!

Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre autism, intraţi pe pagina helpautism.ro, dacă doriţi să-l cunoaşteţi mai bine, sau să-l ajutaţi pe Mihnea, citiţi-i pagina: Prietenii lui Mihnea – cum să priveşti fără teamă autismul, iar dacă sunteţi invitat la un prânz caritabil, să nu spuneţi niciodată nu!”

Sursa:http://www.ovidiublag.ro/

 

Moş Crăciun a fost astăzi la Capela Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu

“Astăzi, 23 decembrie 2012, la Capela Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, după sfânta Liturghie a avut loc un concert de colinde: câteva zeci de copii şi-au unit glasurile cu o orgă pentru a cânta colinde româneşti.

Astfel că, multe dintre dintre colindele tradiţionale au încântat nu doar pacienţii de la Spital prezenți la slujbă ci şi credincioşii parohiei din vecinătatea Primăriei Municipiului Giurgiu.

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţii Clubului Rotary „Danubius” Giurgiu dar şi oficialităţi:  deputatul de Giurgiu, Florian Nicolae, primarul municipiului, Nicolae Barbu, viceprimarul Alexandru Vladu, dr. Ladislau Pick, dr. Gelu Popescu, directori din cadrul administraţiei publice locale, oameni de afaceri şi consilieri locali.

1Notabilitati-Giurgiu

Ca un bun creştin, primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, s-a împărtăşit

2Primarul-Nicolae-Barbu-s-a-impartasit

La final, copiilor le-au fost împărţite daruri de către părintele paroh Liviu Neacşu.

3Mos-Craciun-a-venit-la-Capela-Spitalului-Giurgiu

Cu acelaşi prilej, pe lângă darurile date colindătorilor, Clubul Rotary „Danubius” Giurgiu a oferit şi o bursă în valoare de 2.000 de lei unui elev olimpic, Alin Ciochirdel.”

4Ciochirdel-Alin

Video: http://youtu.be/Q-tSKsu1x0o

Sursa: http://www.giurgiuveanul.ro/


Simpozionul Viata si activitatea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel la Penitenciarul de maxima siguranta din Giurgiu

Astazi, 29 iunie, cand Biserica Ortodoxa ii sarbatoreste pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel, in capela Penitenciarului de maxima siguranta din Giurgiu, cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, parintele Popa Edmond Nicolae, consilier social in cadrul Centrului eparhial, alaturi de parintele Balasa Teodor, preot capelan in cadrul Penitenciarului de maxima siguranta din Giurgiu, si de parintele Neacsu Liviu, preot la capela Spitalului Judetean au savarsit Sfanta Liturghie, cu prilejul hramului capelei penitenciarului, informeaza episcopiagiurgiului.ro.De asemenea, parintele consilier Popa Edmond Nicolae a rostit un cuvant de invatatura persoanelor private de libertate prezente, in care a subliniat importanta celor doi mari misionari in propovaduirea Sfintei Evanghelii. Dupa savarsirea Sfintei Liturghii a avut loc simpozionul Viata si activitatea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel la care au luat parte si reprezentanti ai conducerii penitenciarului. La final, cei prezenti au primit din partea Episcopiei Giurgiului, carti de rugaciuni, icoane si ultimul numar al revistei eparhiale.”

Sursa: http://www.noutati-ortodoxe.ro/
 

Prezenta arhiereasca la hramul Capelei Spitalului Judetean Giurgiu

Biserica Ortodoxa il sarbatoreste astazi, 27 iulie 2011, pe Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon. Intaistatatorul Eparhiei Giurgiului a participat, cu acest prilej, la Sfanta Liturghie de la Capela “Sfantul Pantelion’ a Spitalului Judetean Giurgiu.

In cuvantul de invatatura, Preasfintia Sa a amintit tuturor despre viata si minunile Sfantului Pantelimon care este considerat ocrotitorul medicilor si tamaduitor al bolnavilor, dovada fiind faptul ca multe locasuri de cult, cabinete si asociatii medicale, sunt puse sub ocrotirea Sfantului.

Dupa cum ne informeaza episcopiagiurgiului.ro, cu acest prilej, Parintele Neacsu Liviu Mihail, a primit distinctia de Iconom Stavrofor si Vrednicia Vlasceana, iar credinciosii prezenti ultimul numar al revistei eparhiale si iconite.”

Sursa: http://www.indexromania.ro/